Direktlänk till inlägg 27 februari 2011

Veterinärbesök

Av Anna - 27 februari 2011 18:15

I veckan var det dags för den årliga vaccinationen av kissarna. Detta medföljde att vi var tvugna att stoppa in dem i transportburar och åka med dem till kattstallet. För vilken kattägare som hellst låter det nog inte så väldigt märkvärdigt, men alla som har försökt få in en bångstyrig och uppjagad katt i en transportbur vet att det krävs vissa förberedelser. Under åren som gått har vi lärt oss av de misstag som gjorts.

Steg 1:

Se till att alla garderobsdörrar och skåpluckor är ordentligt tillstängda. (lärdomen kommer ifrån den gången vi försökte oss på att fånga in Esmeralda och det slutade med att hon satt fastnaglad på baksidan av våra ytterkläder och vägrade komma ned)


Steg 2:

Stäng till de rum som du inte vill att katten ska smita in i. (tex sovrummet, det är inte lätt att få ut en rädd katt från under en dubbelsäng som är ca 10 cm hög från golvet)


Steg 3:

Ställ ned alla saker som du är rädd kan komma att falla och gå sönder, speciellt i det rum du tänkt fånga in katten i. (detta är endast nödvändigt om katten är en klättrare, som Watson, annars bör du klara dig ganska bra)


Steg 4:

Stäng alltid till en eventuell tvättmaskin. (detta lärde vi oss med Kanebo, hon vägrade komma upp ur den toppmatade tvättmaskinen på flera timmar)


Steg 5:

alt A: Börja med att försöka locka in katten i det rum du har valt. (detta funkade första gången med Pishi, men trots att det var flera månader sedan, så blev hon väldigt misstänksam denna gång)

alt B: Ha en backup-plan. Om katten inte vill in i det utvalda rummet, avled uppmärksamheten och lura in katten i ett annat väl förberett rum. (obs rummet bör ha en dörr, annars kan allt behöva tas om från början)

alt C: Ta det lugnt och föriktigt, men få katten att inse att enda flyktvägen är in i det väl förberedda rummet. Väl inne, stäng dörren med dig själv där inne. (annars kan det komma en katt flygande genom dörrspringan när du själv ska ta dig in)


Steg 6:

Fös/mota/tryck/lyft in katten i buren. (av Mazarin lärde vi oss att en katt kan ha benen otroligt brett isär när den inte vill in i en bur)


Som ni nog förstår så var det Pishi som vi avledde in i ett annat rum. Hon vägrade gå in i badrummet eftersom det stod transportburar där, så köket blev lösningen. Hon är ganska så smart, för väl inne i köket och med oss på varsin sida om köksbordet så insåg hon att det bara var att gå in snällt i buren. Vi blev både förvånade och stolta. 

Watson var lite mer bångstyrig, men väl inne i badrummet så var han hanterlig och Martin fick röra vid honom så att han kunde kunffa in honom utan att behöva lyfta eller tvinga. Det hela gick faktiskt ganska sansat till, jag var mycket stolt över dem båda.


Väl på stallet så fick veterinären kolla på dem och de betedde sig bra båda två. De var nog ganska skärrade men gick snällt över mellan burarna och sa inte ett pip när de fick spruta och avmaskningsmedel..

Ibland tror jag att det är bra för vissa katter att hanteras lite så där emellanåt. När vi kom hem var de uppjagade och sprang direkt och gömde sig, men två dagar senare så kom Watson fram redan innan jag satt mig ned vid frukostbordet, och var inte alls särskilt skrajsen. Förhoppningsvis så insåg de att det hela inte var så farligt och att vi egenligen är snälla..


/Anna

 
 
Ingen bild

Hasse

2 mars 2011 21:32

Det gick ju jättebra hos veterinären, dom var verkligen snälla bägge två.

 
Anna

Anna

3 mars 2011 15:16

Ja visst var de, men de blev ju väldigt väl omhändertagna på plats också!

Tack för CatDancer:n, Pishi flyger runt i lägenheten som en jojo när vi sätter igång. Ska försöka ta lite bilder på det snart.

/Anna

http://kattdagis.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna - 29 januari 2012 10:09

Hej alla kära!   Efter en tids tystnad är det dags att säga farväl och adjö för denna gång. Vi tog beslutet redan i somras att Watson och Pishi skulle bli våra sista jourkatter. Vi har hållt på med det här i över fyra år nu och det är dags att ta...

Av Anna - 6 november 2011 13:56

Just nu går det ganska bra! Vi gör stora tasskliv i rätt riktning nästan hela tiden. Watson har fått smak på det här med att jaga matbitar, och kommer fram till kökströskeln när vi står och lagar mat på kvällen för att kolla in läget. Då tar jag fram...

Av Anna - 22 oktober 2011 12:33

Nu har det gått en vecka sedan vi lämande tillbaka lill-Pishi, och Watson har slutat gå runt och jama på nätterna. Han har blivit lite mer tillbakadragen eftersom hon inte är här och får fart på honom, men inte så mycket som jag hade trott. Han komme...

Av Anna - 15 oktober 2011 08:16

Idag är det dags för vår lilla hoppetossa att åka tillbaka till Kattstallet så att hon lättare kan bli såld och få komma till ett permanent hem. Förhoppningsvis så kommer hon våga visa sin bästa sida, och visa hur söt och sprallig hon är.   Det ä...

Av Anna - 28 september 2011 10:04

Hurra, jag såg just att Esmeralda är bokad!! Hon bodde hos oss i ca 6 månader förra året och är en riktig liten mysflicka. Hoppas hon får ett bra hem som förstår att hon har lite bagage, men att det finns en mysig liten bustjej under den rädda fasade...

Ovido - Quiz & Flashcards